Maxwijn

Toegevoegd aan winkelwagen

Afrekenen

Chateau de Panery

Lees hier ons eerste blog over Chateau de Panery!

Château de Panery Het domein is sinds 1670 in Pouzilhac (Gard) in bedrijf en beschikt over een aantal mooie 17e eeuwse gebouwen. In de 19e eeuw zijn de eerste wijngaarden aangeplant. Rutger en Angélique Grijseels zijn sinds een aantal jaren eigenaar van het domein dat nu een gemengd bedrijf is met naast de wijngaarden ook graan, zonnebloemen, truffeleiken en fruitbomen. Het bestaat in totaal uit 528 hectaren waarvan 72 hectaren wijngaard. Een wijnbedrijf ligt op de westelijke oever van de rivier de Rhône, nabij Pouzilhac. In de tijd dat hij hier de scepter zwaait winnen zijn wijnen veel prijzen op de internationale wijnconcoursen.

Het domein ligt op de grens van de wijngebieden Côtes du Rhône en Languedoc. De wijngaarden zijn bepland met typische druiven voor het Rhônegebied, te weten Grenache, Syrah, Cinsault en Carignan en verder met Chardonnay en Merlot voor de Vin de Pays wijnen.

De veelal machinaal geoogste druiven worden zo snel mogelijk naar de cuverie gebracht en daar streng geselecteerd. De wijze van vinificatie is afhankelijk van het perceel waar de druiven vandaan komen. Elk perceel krijgt een vinificatie 'op maat'. Voor een optimale oogst worden een minimum aan bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt er gewerkt volgens ‘la lutte raisonnée’. Dit is een methode waarvan het doel is om beter op de omgeving in te spelen, de natuur zo weinig mogelijk te belasten en de kwaliteit van de geproduceerde wijnen te verhogen. De wijnen van Château de Panery hebben een sulfietgehalte dat ligt op slechts maximaal 60% van de toegestane norm. De witte Vin de Pays d'Oc wijnen van Château de Panéry worden uitsluitend van Chardonnay druiven gemaakt. Het rendement wordt laag gehouden, op zo'n 55 hl/ha. Na persing wordt het sap vergist met speciaal geselecteerde gist. Een deel van de witte wijn ondergaat ook een malolactische gisting. De rode wijnen kenmerken zich door extractie, verkregen door inweking op schillen. Chateau de Panery Côtes du Rhône AOC Cuvée Henry 2005. Het is de topwijn van dit Chateau en als medaillewijn geselecteerd door de Guide Hachette. ... Gemaakt van de Syrah en Grenache druiven. De wijn heeft 12 maanden gerijpt op Frans eikenhouten. Deze donkerrode wijn heeft een complexe neus met minerale tonen, zwart fruit en is iets gerookt. In de smaak sappig fruit, kruidigheid en zachte tannine. Lange romige afdronk met mooie zuren. Voor de rosé wordt gezocht naar expressie en evenwicht. De gemiddelde productie bedraagt 250.000 flessen wijn per jaar. Zijn wijnen worden regelmatig onderscheiden met medailles en krijgen eervolle vermeldingen in de Guide Hachette, een toonaangevend wijngids in Frankrijk. La Madone is uitgekozen tot rosé van het jaar 2010.

Rosé la Madone - AOC Côtes du Rhône- 60 % syrah en 40 % grenache Helder aardbeienrood. In de neus expressief klein rood fruit (bosbessen, frambozen). Een zuivere frisse en fruitige smaak met droge afdronk.

Anno 2012 Toen Rutger Grijseels, jaren geleden zijn eerste voetstappen op het domein zette, trof hij hier een ouderwets wijnproductie-bedrijf aan. Het ging vooral om volumes, en weinig over kwaliteit. Het eerste wat Rutger gedaan heeft, is de kwaliteitstandaard opschroeven door de wijnstruiken anders, met meer aandacht voor de struik en zijn omgeving te behandelen en de wijn op fles te gaan brengen. Dit vroeg een volledig andere bedrijfsvisie en structuur, en het heeft Rutger in die eerste jaren heel wat tijd gekost om de juiste mensen op de juiste plaatst te krijgen en de juiste partners om zich heen te verzamelen om het huidige product op tafel te krijgen.

Het landgoed behapt dus nu 72 hectare wijngaard, waarvan 32 hectare Vin de Pays D’Oc en 40 hectare Côtes du Rhône. Er worden witte wijnen geproduceerd (100% Chardonnay), één Tavel kleur Rosé (Tavel is ons buurdorp) en twee lichtere Rosé’s (Grenache, Syray en Cinsault), en meerdere prachtige rode wijnen met druivensoorten als Grenache, Syrah, Maurvèdre, Carignan en Merlot.

Vandaag de dag is Domaine de Panéry een wijngoed dat goed bekend staat, zowel bij de Franse klanten die inmiddels doorhebben dat die “Grand Gris de Pays Bas”, hele mooie wijnen produceert, als bij de Nederlandse klant, die in de afgelopen jaren steeds meer respect en waardering kreeg voor wat die “hardwerkende Hollander in Zuid-Frankrijk” voor elkaar kreeg. Samen met vrouw en kinderen woont hij midden op zijn prachtige landgoed, waar naast wijnbouw ook akkerbouw, bosbouw en jacht plaatsvindt. Rutger en Angelique hebben zich toegelegd op het imkeren, de groentetuin, en zorgen samen met de kinderen goed voor hun paarden, honden en poezen.

Voor de diegene die tijdens zijn vakantie in de buurt komt: het is mogelijk om langs te komen om onze wijnen te proeven in onze caveau. Deze “salle de degustation” is niet het gehele jaar door geopend, dus het is raadzaam om even vantevoren te bellen als je in de buurt bent.

Laaste nieuwe posts